Sfânta Liturghie în rit bizantin

PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, a prezidat sfânta Liturghie în rit bizantin, joi, 23 august, în capela Institutului Teologic Romano Catolic din Iași, împreună cu ceilalți episcopi și preoți participanțila Adunării Generale a Forumului Internațional al Acțiunii Catolice (FIAC), care are loc în această perioadă la Iași. Acesta a fost momentul central al celei de-a doua zi al acestei întâlniri internaționale.

În cadrul predicii, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, a salutat toți episcopii, preoții și laicii prezenți și a vorbit despre cum deși suntem de rituri diferite, vorbitori de limbi diferite, avem poate tradiții diferite, este ceva ce ne adună: suntem cu toții fii ai lui Dumnezeu, care l-a trimis pe fiul său pentru mântuirea noastră. În El suntem cu toții frați și în el găsim puterea de a merge pe calea dreptății. Nu toți acceptă însă iubirea lui Dumnezeu, de aceea, cu ajutorul diferitelor carisme care sunt în Biserică, cum este și Acțiunea Catolică, suntem responsabili în evanghelizarea și transmiterea mesajului iubirii, care este Dumnezeu. A continuat apoi PS Anton Coșa amintindu-ne că înainte de a da mărturie trebuie să îl întâlnim noi pe Cristos, iar acest lucru se va vedea pe fața noastră, în acțiunile noastre. Așa cum după întâlnirea cu Cristos,  Marta și Maria au luat iniziativa, și fiecare si-a găsit ceea ce are de făcut, urarea pe care a făcut-o participanților este ca aceste zile să fie cu adevărat o experiență a întâlnirii cu Cristos.

 Celebrările religioase din cadrul acestei întâlniri poartă amprenta celor două rituri, latin și bizantin, iar lecturile și rugăciunile se fac în diferite limbi. Astfel, această adunare internațională devine o îmbogățire spirituală și un moment de comuniune desebit pentru participanții și oaspeții care sunt veniți la Iași.

 Alexandra Cojan