Sfânta Liturghie în Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” prezidată de Eminența Sa Card. Salvatore de Giorgi

Finalul Adunării Generale a Forumului Internațional al Acțiunii Catolice (FIAC)  a fost marcat prin sfânta Liturghie prezidată de Eminența Sa Card. Salvatore de Giorgi în Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină”. Au concelebrat PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, PS Virgil Bercea, episcop de Oradea, PS Domenico Sigalini, Asistent Ecleziastic al FIAC, PS Luis Armando Collazuol (Argentina), PS Eduardo Horacio Garcia (Argentina), IPS Felix Anthony Machado (India), PS Sotero (Myanmar), PS Venant Bacinoni (Burundi) împreună cu alţi preoţi din ţară şi din străinătate.

   La începutul celebrării, PS Petru Gherghel a salutat episcopii şi preoţii concelebranţi, delegaţiile celor 35 de ţări prezente la această întâlnire, coordonatorul FIAC, Emilio Inzaurraga, secretara FIAC, Maria Grazia Tibaldi, preşedinta Acţiunii Catolice din România (ACRO), Oana Tuduce, tinerii din Acţiunea Catolică din dieceza de Iaşi şi din celelalte dieceze şi pe toţi credincioşii participanţi la sfânta Liturghie. Le-a adresat de asemenea mulţumirea că au participat la această adunare, urându-le succes în misiunea pe care o vor desfăşura în cadrul Acţiunii Catolice în ţările şi diecezele în care se vor întoarce.

    După ce pr. Felix Roca, asistent general al ACRO, a proclamat Evanghelia, ES Card. Salvatore de Giorgi şi-a început omilia cu afirmaţia de credinţă, de încredere, de fidelitate izvorâtă din inima lui Simon Petru ca răspuns la întrebarea provocatoare a lui Isus: Doamne, la cine vom merge? Tu ai cuvintele vieţii veşnice iar noi am crezut şi ştim că tu eşti Sfântul lui Dumezeu, mulţumindu-i de asemenea PS Petru Gherghel pentru găzduirea cu ospitalitate evanghelică de către  Sfânta Biserică din Iaşi.

     A continuat apoi Eminența Sa amintind cum zilele acestea am trăit experienţa pascală a celor doi ucenici din Emaus, într-un climat de rugăciune, de studiu şi de fraternitate bucuroasă, plin de speranţă. A subliniat apoi, la lumina cuvântului lui Dumnezeu pe care l-am ascultat, unele condiţii şi cerinţe fundamentale pentru credibilitatea şi eficacitatea noii evanghelizări, atât la nivel personal cât şi la nivel asociativ. Prima este fidelitatea la Botezul nostru, care construieşte poarta credinţei de la care a început itinerariul sfinţeniei spre poarta gloriei.

    A mai amintit de asemenea, că deși există provocări, ele trebuie înfruntate mai ales încredinţându-ne în harul nesecat al Domnului Isus, invocându-l mereu în rugăciune, prima dintre misiunile AC: rugăciune, studiu, acţiune şi sacrificiu. El este cel care ne-a chemat, consacrat şi trimis pentru a colabora cu El în misiunea neobosită pentru mântuire, făcându-ne participanţi prin Botez la tripla sa slujire, sacerdotală, profetică şi regală: un dar de iubire, care este o misiune de iubire pentru toţi. Suntem chemaţi să-l vestim cu ardoare nouă, cu metode noi, cu expresii noi, pentru a-l face cunoscut pe Cristos oamenilor.

    În concluzie, ES Card. Salvatore de Giorgi ne-a spus că suntem chemaţi să vestim Evanghelia cu credinţă, integral, fără compromisuri, fără rezerve, fără a o modela pe om, aşa cum scria Sfântul Paul galatenilor. Ca şi evanghelizatori, nu putem să preferăm opiniile noastre în locul adevărului Evangheliei, aşa cum sunt garantate de Magisterul Bisericii, care este unicul interpret autentic cu privirea la acestea, aşa cum a vrut Domnul.

      La sfârşitul Liturghiei, PS Petru Gherghel a dorit să mulțumească Eminenței Sale Card. Salvatore de Giorgi dăruindu-i și o icoană a Maicii Domnului de la Cacica, în amintirea vizitei sale în dieceza noastră.

 Alexandra Cojan