Interviu Preasfințitul Petru Gherghel – Episcopul diecezei de Iași

”Cei care fac parte din Acţiunea Catolică sunt şi trebuie să fie sufletul unei Biserici şi al unui popor” – Interviu cu PS Petru Gherghel

Dieceza de Iaşi este în aceste zile gazda celei de-a VI-a Adunare Generală a Forumului Internaţional al Acţiunii Catolice, ce are ca temă „Laici din Acţiunea Catolică – coresponsabilitate eclezială şi socială” (22-26 august). Această întâlnire adună responsabilii şi asistenţii spirituali ai asociaţiilor de Acţiune Catolică (AC) din 35 de ţări din 4 continente, episcopi, preoţi şi laici implicaţi în evanghelizare. Ca gazdă a acestui eveniment, PS Petru Gherghel ne-a răspuns la câteva întrebări.

 Ce înseamnă pentru Dieceza de Iași să fie gazdă a Adunării Generale al Forumului Internațional al Acțiunii Catolice?

 O mare onoare şi o mare responsabilitate, pentru că dacă suntem onoraţi, trebuie să şi răspundem la onoare, adica ai noştri trebuie să înveţe de la cei care au o lungă istorie în această activitate a Acţiunii Catolice; să fie fervenţi, mereu angajaţi, mereu prezenţi în mijlocul poporului şi sigur, aşa cum se ştie, alături de episcopi, de preoţi. Este o activitate care produce rod. Sunt şi trebuie să fie sufletul unei Biserici şi al unui popor, cei care fac parte din Acţiunea Catolică.

 Tema acestei întâlniri este Laici din Acțiunea Catolică – coresponsabilitate eclezială și socială, care credeți că ar trebui să fie rolul laicului în Biserică?

 L-a precizat Conciliul Vatican al II-lea, pe care îl amintim în aceste zile. Amintim ce spunea Conciliul dspre laici: ei nu sunt doar spectatori, ci sunt cu adevărat participanţi la viaţa Bisericii şi au un rol foarte mare şi foarte important. Sunt preoţi prin botez, sunt slujitori ai lui Dumnezeu şi acesta este un lucru minunat pentru noi, pentru noi creştinii şi pentru ei, pentru laici. Sunt alături de preoţi, o altă preoţie, cea ministerială, dar misiunea de a vesti  Evanghelia aparţine tuturor şi de a răspândi binele şi frumosul în lume.

 Peste puțin timp se va proclama Anul Credinței, ce mesaj ați transmite membrilor Acțiunii Catolice și laicilor implicați în evanghelizare?

Ca să reiau un mesaj pe care Fericitul papa Ioan Paul al II-lea l-a spus la Loreto, pentru toţi membrii Acţiunii Catolice, pentru a fi mai fervenţi, cu adevărat să se roage, să păstreze comuniunea şi să fie misionari pentru toţi: membrii Acţiunii Catolice şi toţi credincioşii noştri, pentru a răspândi credinţa în anul acesta binecuvântat. De fapt, vom încerca să pătrundem mai mult cu toţii în această misiune şi noi episcopii şi preoţii, pentru că astăzi trebuie să fie noi mijloace pentru noi timpuri, noi forme şi sigur că un nou avânt.

Alexandra Cojan