Interviu cu Habyarimana Uwamalita Beata din Ruanda, Africa

Adunarea Generală a Forumului Internațional al Acțiunii Catolice, reunește în perioada 22-26 august un număr de 35 de țări, de pe patru continente. Am avut curiozitatea de a afla mai multe amănunte despre formele de Acțiunea Catolică din întreaga lume, de aceea am adresat câteva întrebări reprezentantei Acțiunii Catolice din Ruanda (Africa): Habyarimana Uwamalita Beata din Ruanda.

1.      Care este situaţia reală a bisericii catolice în ţara d-voastră?

Creştinii romano-catolici reprezintă peste 60% din populaţie, iar în total există aproximativ 80-85% de creştini, râmânând foarte puţini de religie islamică şi cu o religie tradiţională.

2.      În ţara d-voastră care este realitatea Acţiunii Catolice?

În Rwanda Acţiunea Catolică a realizat câteva activităţi, activităţi în care s-au implicat mai mult de 400000 membri din diferite dieceze. Sunt 154 de parohii active ce au activităţi cu copiii, tinerii şi adulţii, iar aceştia ajută biserica.

3.      Cum se implică laicii în viaţa bisericii şi care sunt coresponsabilităţile într-o biserică locală?

Totul porneşte de la nivel parohial unde laicii şi preoţii se întâlnesc în conferinţe şi lucrează împreună pentru administrarea bisericii şi pentru aplicarea noilor idei şi proiecte adoptate de biserică. Un exemplu ar putea fi acela că studenţii şi preoţii se implică în activităţi şcolare. Unii laici merg împreună cu preotul şi pregătesc tinerii pentru căsătorie. Lecţiile despre căsătorie sunt date de preot, iar cuplurile creştine le explică logodnicilor viaţa de după căsătorie. Deasemenea tinerii se implică în viaţa parohială în diferite activităţi desfăşurate la ei în parohie.

4.      Ce mesaj aţi dori să transmiteţi pentru membrii Acţiunii Catolice prezenţi aici şi din întreaga lume?

În timpul acestui eveniment am auzit că unele ţări au probleme în dezvoltarea unei Acţiuni Catolice, iar eu aş dori să-i încurajez spunându-le să fie puternici, să nu le fie teamă de obstacolele peste care trec şi să-şi păstreze credinţa. Unele zone au reuşit să formeze mici grupuri cu Acţiune Catolică. Ei nu trebuie să se teamă că sunt un grup mic sau biserică nouă, ci ei trebuie să continuie să fie puternici şi să ţină capul sus având încredere în Dumnezeu pentru a dezvolta acel grup, deoarece sunt convinsă că odată ce vor reuşi vor fi cu toţii bucuroşi să slujească parohiei şi diecezei.

Andreea Gheț și Celina Dumitru