Interviu cu Giovanni Rotondo (Italia)

Este o mărturie importantă aceea de a vedea cum laicii și preoții lucrează împreună pentru binele Bisericii – Interviu cu Giovanni Rotondo, administrator FIAC și președinte diecezan Genova, Italia.

 Care  este realitatea bisericii catolice din Italia?

 Este o realitate frumoasă, complexă, chiar dacă, precum toate țările din Europa, țara noastră suferă de secularizare, iar individualismul a dus la o reducere a numărului celor care vin în parohie. Cu toate acestea realitatea catolicilor este încă una solidă, ce are o contribuție puternică, atât în planul social, cât și în cel politic.

 Care este realitatea Acțiunii Catolice în Italia?

 Este o realitate care a dat strălucire țării noastre și o regăsim în sărbătorirea a 140 de ani de activitate. Deși s-a ajuns până la 3 milioane de membri, după conciliu, am reevaluat situația ajungându-se la  350 de mii de membri împărțiți pe 3 sectoare: copii, tineri și adulți. Acțiunea Catolică a avut și are un rol important în formarea persoanelor, atât din punct de vedere social, cât și politic și mai ales eclezial, deoarece regăsim mulți laici și preoți care au și-au inițiat formarea lor în parohii, în cadrul Acțiunii Catolice.

 Care este angajamentul laicilor și cum se reflectă responsabilitatea lor în parohie?

 Este un angajament de co-responsabilitate, foarte important, deoarece laicii colaborează cu preoții, împreună, în interiorul parohiei. Apar și situații dificile, dar în cele mai multe dintre cazuri se iau decizii bune și cu siguranță este o mărturie importantă aceea de a vedea cum laicii și preoții lucrează împreună pentru binele Bisericii.

Ce mesaj doriți să transmiteți membrilor Acțiunii Catolice prezenți aici din toată lumea?

 Cred că Sfântul Părinte a transmis multe repere în mesajul său de astăzi, eu aș preciza două aspecte în mod particular: avem nevoie de un angajament mai puternic atât în formare cât și în spiritualitate, de aceea cred că Acțiunea Catolică trebuie să țină cont de acest angajament și să și-l asume în totalitate.

 Celina Dumitru și Andreea Gheț