Sfânta Liturghie celebrată la Sanctuarul din Cacica

Delegațiile Acțiunii Catolice (AC) din cele 35 de țări prezente la Adunarea Generală a Forumului Acțiunii Catolice din România (FIAC) au participat vineri, 24 august la sfânta Liturghie din Sanctuarul de la Cacica, prezidată de PS Luis Armando Collazuol (Argentina) alături de cardinalul Salvatore de Giorghi, PS Petru Gherghel, episcop de Iași, PS Virgil Bercea, episcop de Oradea, PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla, ÎPS Felix Anthony Machado (India), PS Domenico Sigalini, asistentul spiritual al AC din Italia și al FIAC, alți episcopi și preoți atât din România, cât și din străinătate.

   În ziua destinată vizitării mănăstirilor din Bucovina, punctul central a fost sfânta Liturghie de la ora 10.30, celebrată în Sanctuarul Marian de la Cacica. După salutul de bun venit al părintelui paroh Romuald Bulai, a urmat celebrarea liturghiei în sărbătoarea sfântului Bartolomeu. La această celebrare, cuvântul de la predică a fost adresat de către PS Luis Armando Collazuol, care a făcut o reflecție despre îndemnul misionar, cu referire la exemplul lui Natanael.

   În cadrul predicii, PS Luis Armando Collazuol a reamintit cum Filip, al V-lea discipol al lui Isus, de îndată ce a auzit chemarea Învățătorului, a devenit imediat apostolul său. Prietenul lui, Natanael, numit mai apoi Bartolomeu, a fost cel care a primit vestea. Acesta a crezut din două motive, primul datorită mărturiei externe a lui Filip, cel care l-a ascultat și l-a urmat pe Isus, iar al doilea datorită unei dispoziții interioare: „un om fără dublură”. A crezut mai întîi în mărturia lui Filip, iar apoi în cuvintele lui Isus, datorită întâlnirii personale cu El.

    În continuare, PS Collazuol  a mai precizat care a fost rodul întâlnirii dintre Natanael şi Isus, şi anume promisiunea pe care Isus o face pentru o lumină nouă în viaţa lui Natanael, împreună cu participarea la drumul Învăţătorului. Biserica are rolul de a anunţa şi de a răspândi împărăţia lui Dumnezeu până la marginile pământului, pentru ca toţi oamenii să creadă în Cristos şi să se mântuiască. Dumnezeu ne îndeamnă mereu să ieşim din noi înşine, să împărtăşim mereu cu ceilalţi bunurile pe care le posedăm, începând de la lucrul cel mai important şi mai scump care este credinţa. Doar  făcându-se misionară, comunitatea creştină şi asociaţiile precum Acţiunea Catolică, vor putea depăşi separările şi tensiunile interne şi vor putea recupera unitatea şi vigoarea credinţei.

     În încheierea predicii, PS Collazuol a transmis tocmai această urarea, ca fiecare dintre noi să fie misionar în parohia în care trăieşte, la locul de muncă, ca participare la misiunea universală a Bisericii. A face parte din Acţiunea Catolică reprezintă tocmai un mod de a ne îndeplini această misiune.

      După încheierea sfintei Liturghii, a urmat şi vizitarea mănăstirilor Voroneţ şi Agapia.

Alexandra Cojan